Brabantse^ worstenbroodjes
Recept voor 30 broodjes
Bereidingstijd ongeveer 3 uur
Recept voor 30 broodjes
Bereidingstijd ongeveer 3 uur
750 gr | Kollenberger speltbloem |
50 gr | verse gist (of 2 zakjes gedroogde gist) |
100 gr | roomboter |
2 | eieren |
20 gr | suiker |
15 gr | zout |
450 gr | melk |
1000 gr | Livargehakt |
3 | eieren |
20 gr | suiker |
150 gr | grof paneermeel |
15 gr | zout |
snufje | zwarte peper |
snufje | nootmuskaat |
snufje | paprikapoeder |
Je begint met het maken van de vulling. Meng alle grondsto en goed door elkaar. Verdeel het gehakt in stukjes van ongeveer 40 gram.
Rol van elk stukje een worstje van zo’n 12 cm lang. Leg de worstjes ongeveer 2 uur in de koelkast zodat ze kunnen opstijven.
Meng daarna alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed een soepel deeg. Leg een theedoek over de kom en laat het deeg op een warme plek ongeveer 15 minuten rijzen. Smeer intussen de bakplaat in met boter of gebruik bakpapier.
Verdeel het deeg in 30 gelijke stukjes. Bol de deegstukjes op en laat ze even op een warm plekje rijzen. Rol de deegstukjes uit tot ovale plakjes van zo’n 16 cm. Leg op elk deegstukje een worstje en vouw de twee deegflappen aan de uiteinden van het gehakt naar binnen. Vouw dan de andere deegstukjes over het gehakt. Knijp het deeg goed aan en leg de worstenbroodjes met de sluiting naar beneden op de bakplaat. Prik met een satéprikker twee gaatjes bovenop het broodje en strijk het broodje af met ei.
Laat de broodjes nog een half uurtje op een warme plek rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 240 °C. Bak de worstenbroodjes tenslotte in ongeveer 10 minuten af.
En nu: genieten van je eigen, zelfgemaakte Brabantse worstenbroodjes. Eet smakelijk!
Met dank aan de Bisschopsmolen voor het recept.